Deze site is in ontwikkeling, meer informatie kunt u hier lezen.

Select where you would like to search. When none are selected the search will ben done in de users registry. Set your desired setting in the parameters section.

E-Commerce, niet zomaar een webshop maar een tweede vestiging in de online wereld!

E-commerce is een verzamelnaam voor transacties die op digitale wijze worden afgehandeld en alles wat daaromheen nodig is om dit te realiseren. Bijvoorbeeld de aankoop van een product in een webwinkel. Vaak worden de ondersteunende activiteiten ook als onderdeel van e-commerce gezien, denk hierbij niet alleen aan het afhandelen van online betalingen maar ook distributie, facturatie mogelijkheden en online marketing.

Als u een standaard webshop wilt dan zijn er vele verschillende platforms beschikbaar die dit voor u mogelijk kunnen maken, en indien men geen ervaring met het specifieke platform heeft is het erg lastig om de meest wenslijke te vinden die het beste bij uw bedrijfsvoering past. Door de jaren heen heb ik al met vele platforms mogen werken, hieronder zal ik enkelen toelichten.


Magento

Magento is het meest populaire webshop systeem van dit moment. Magento biedt het complete pakket, van online betaalkoppelingen, tot voorraadbeheer, facturatie, meertaligheid, meerdere valuta en ga zo maar door. Magento is ontwikkeld door Varien en heeft een open-source community editie en een enterprice editie. Het grootste verschil tussen de twee is dat de enterprise editie voor grote webshops is waarvoor een Service Level Agreement (SLA) gewenst is.

Voordelen
Magento bevat standaard ontzettend veel mogelijkheden en functionaliteiten. Ik heb de belangrijkste voordelen even op een rijtje gezet:

 • Grote community en dus veel antwoorden op vragen.
 • Hoewel het een enorme leercurve is voor programmeurs, is praktisch alles mogelijk (mits je voldoende ontwikkeltijd hebt).
 • Heel veel functionaliteit (voorraad, multistore's, meerdere talen, valuta, met kerst een andere skin / ontwerp? vrijwel alles is er).
 • Functionaliteit die nog niet in Magento zit is vaak te vinden in de vorm van extensies / plugins (sommige zijn gratis en sommige zijn betaald).
Nadelen
Magento is helaas niet de heilige webshop graal en kent ook de nodig nadelen.
 • Voor shop-eigenaren kan het soms even wennen zijn voordat ze alle mogelijkheden ontdekt hebben.
 • Door alle mogelijkheden heb je ook kans om overweldigd te raken. Dit wordt wel weer gecoverd door de community (kan je iets niet vinden? Even Googlen en je vindt het over het algemeen wel).
 • Het platform is erg zwaar. Ik raad het daarom ook af om een grotere webshop te hosten op een goedkope server die hier niet op is ingericht.
 • Ontwikkeling kan prijzig zijn. Het programmeren binnen Magento (ondanks de uitbreidingsmogelijkheden) kan intensief en tijdrovend en daardoor ook vaak duur zijn.Prestashop

PrestaShop is populair om een webshop mee te maken. Met behulp van een CMS kun je eenvoudig, zonder technische kennis, je eigen webshop maken en beheren. PrestaShop wordt veel gebruikt door startende ondernemers omdat het gemakkelijk te leren en te gebruiken is.

Voordelen

 • PrestaShop bevat veel handige functionaliteiten zoals meerdere betaal- en verzendmethodes en statistieken. Daarnaast is PrestaShop uit te breiden met extra functionaliteiten die je webshop uniek maken. Naast de functionaliteiten beschikt PrestaShop ook over diverse templates waarmee je je webshop naar eigen wens kunt stylen.
 • Prestashop webshops zijn makelijker in het gebruik, doordat er minder mogelijkheden zijn is het overzichtelijker en sneller onder de knie te krijgen.
 • Omdat PrestaShop een populair CMS software pakket is, is er een grote online community beschikbaar waar gebruikers elkaar vraag stellen en zich laten adviseren. Je kunt hier altijd terecht met je vragen of opmerkingen.
Nadelen
 • Prestashop heeft aanziendelijk minder opties dan Magento. Wat mogelijk handiger is als men een simple webshop wil hebben.
 • bij producten die wat meer mogelijkheden of attributen hebben, schiet het snel al te kort.


Woocommerce

WooCommerce is een webshop plugin voor WordPress. WooCommerce begon als een simpele plugin, maar is uitgegroeid tot een enorme community en veel meer dan alleen een enkele plugin. WooCommerce is één van de meest populaire webshop systemen en wereldwijd miljoenen keren gedownload.

WooCommerce is gratis te downloaden als plugin in de WordPress.org plugin directory en je kunt prima een simpele webshop opzetten zonder dat je ook maar ergens voor hoeft te betalen. Wil je echter iets serieuzer aan de slag, dan moet je premium themes en plugins aanschaffen. WooThemes heeft veel WooCommerce themes en plugins gemaakt: themes en plugins die speciaal voor WooCommerce zijn ontwikkeld. Ze voegen niets toe op een website zonder WooCommerce. Denk bijvoorbeeld aan een plugin die een nieuwsbrief aanmeldingsformulier toevoegt aan de bestelling bevestigen pagina. Heb je geen WooCommerce, dan is deze plugin helemaal nutteloos. Zo’n plugin noemen we dus een WooCommerce plugin. WordPress staat bekend als een erg gebruiksvriendelijk CMS en met deze gedachte hebben ze WooCommerce ontwikkeld. Men is tevreden over de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van WooCommerce, door de vele plugins die je gemakkelijk kunt installeren.

Voordelen

 • Als u al bekend bent met Wordpress dan is een beheren van een Woocommerce webshop vrij snel te leren.
 • Ook SEO is bijvoorbeeld met het gebruik van de Yoast SEO plugin erg makkelijk toe te passen.
Nadelen
 • Woocommerce heeft standaard erg weinig opties. Indien men aanpassingen wil dan moet men al snel betalen voor een Woocommerce plugin of deze op maat laten maken.
 • Ook indien men een meertalige webshop wil is dit bij een grote webshop lastiger te beheren dan in een Magento of Prestashop.

Webshop op maat

Er zijn ook bedrijven die niet een hele webshop willen of misschien wel producten hebben die op een zeer specifieke wijze getoond moeten worden. Dan kan men in de plaats van een platform te gebruiken ook alles op maat laten maken. Hierbij krijgt u precies wat u wilt, en niets wat u nooit gebruikt. Vaak is het uiteindelijke resultaat ook sneller in laadtijd omdat er geen ongebruikte delen meedraaien. Wat wel het geval is bij een platform, waar ongebruikte onderdelen niet verwijderd zijn.

En nog vele andere

Er zijn teveel verschillende platforms waarmee een E-commerce website gemaakt kan worden om op te noemen. Bent u al in bezit van een webshop die draait op een ander platform dan kunt u altijd even vragen of ik voor u wat kan betekenen.

Hieronder nog een aantal waarmee wij bekend zijn.

 • Virtuemart (Joomla)
 • Shopify
 • SEOshop